Deze avond verzorgt Margo van Beem, een boeiende lezing over onze directe woon- en leefomgeving voor Tuinclub Altena.
Margo van Beem is Tuin- en landschapsontwerper bij Vis à Vis Ontwerpers, Woudrichem.
Net als in ieder landschap zijn ook de bomen en struwelen in het Land van Heusden en Altena bepalend voor de ruimtelijke indeling en de beleving van het Landschap. Bomen en struiken zijn de zichtbare ruggengraat van het landschap met de bodem en waterhuishouding als belangrijke drager of reden voor het voorkomen ervan.
(Foto rechts: Margo in haar tuin in Babyloniënbroek,Tumbleweed & Fireflies Photography)
De samenleving ziet zich in toenemende mate voor problemen gesteld, die de druk op natuur en landschap vergroot. Bomen (al dan niet in bosverband) en struwelen blijken voor veel problemen waar we tegenaan lopen in onze samenleving een deel van de oplossing te zijn. Ze kunnen voor vele functies ingezet worden en dragen bij aan meer biodiversiteit. Neem bijvoorbeeld het vastleggen van CO2, inpassing van zonneweides of industrieterreinen in het landschap, recreatie- en voedselbossen, verkoeling in dorpen en steden.
(Foto links: Robijnsbos, voedselbos)
Vanwege bouw en afmetingen spelen bomen vaak een dominante rol in levensgemeenschappen. Vogels bouwen er hun nest, mossen, korstmossen, schimmels en algen leven epifytisch op de stam, op de takken en soms op de bladeren. Schimmels leven in symbiose met of parasitair op of in bomen. Bomen hebben invloed op de bodem met hun wortels en hun blad. Insecten leven van de bladeren of het hout (bijvoorbeeld larven van boktorren of wilgenhoutrups). Sluipwespen parasiteren weer op deze insecten. Ook zijn bomen vanwege vruchten en zaden een belangrijke voedselbron voor vogels. Voor mensen hebben bomen ook heel wat functies; De mens gebruikt bomen en struiken niet alleen voor voedselproductie, productie van timmer- en brandhout en papier, beschutting tegen zon en wind, maar ook gewoon voor de sier!
(Foto rechts: volop leven in de boom)
Tijdens de lezing zal Margo het grote belang van (inheemse) bomen en struwelen, grootschalig (in het landschap) en kleinschalig (in de tuinen) voor natuur, milieu en samenleving toelichten. Waarom we oude bomen moeten koesteren en jonge bomen moeten aanplanten.
We zien u graag op deze maandagavond, om met elkaar te luisteren naar deze interessante en actuele lezing.
U bent van harte welkom!
De lezing wordt gehouden in de Almzaal van de Hervormde kerk, Kerkstraat 14, in Almkerk.
De zaal is open vanaf 19.45 uur, de lezing start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.45 uur.
De entree is incl. koffie of thee vooraf 5,00 euro. Voor leden van de tuinclub is de entree gratis.