Op uitnodiging van tuinclub Altena verzorgt bioloog Leo Brand maandag 26 maart een lezing met als thema ‘Kruidig me kruiden’.
Het is een dankbare taak om zelf kruiden te kweken. Niet alleen omdat ze vaak heerlijk geuren, ze zijn ook heel nuttig en goed bruikbaar: zowel in de tuin, in de keuken als op andere manieren.
Deze lezing geeft een duidelijk antwoord op de vragen waar, wanneer en hoe te beginnen. Ook de grondsoort en de standplaats waar we de kruiden moeten planten krijgen ruim aandacht. Natuurlijk passeren de vele soorten kruiden zelf ook de revue.
En….. ook bij de geschiedenis van kruiden staan we deze avond stil.
Een lezing voor die mensen die graag zelf hun kruiden willen kweken, of dat nu in de tuin, op het balkon of in de keuken is.
Sommige kruiden komen op een bijzondere manier aan hun naam zoals bijvoorbeeld daslook (Allium ursinum).
De naam daslook komt al in 1608 voor. De plant groeit graag op plaatsen met een zachte bodem, waar ook wel dassenburchten gebouwd worden. Omgekeerd woelt de das bij het bouwen van zijn burcht de grond flink om, wat de groei van daslook ten goede komt.
De oude Germanen noemen de plant ‘Bärlauch’ – berelook. Het verhaal gaat dat als beren uit hun winterslaap komen ze vaak daslook eten. Na de winterslaap hebben ze namelijk last van verstopping en de vezelrijke daslook bevordert de stoelgang. De soortaanduiding ursinum betekent ‘van de beren’; en de Latijnse naam Allium ursinum betekent dus berelook.
Een minder vleiende verklaring voor de namen daslook en berelook zegt dat de plant net als deze dieren een onaangename geur heeft. Dit sluit aan bij een oude Duitse volksnaam: ‘Stinkende Lauch’. (Bron: naar Cor van Gelder: Schaduwplanten)
En wat te denken van Lievevrouwebedstro.
Volgens de legende had de Heilige Anna (moeder van Maria) een groot probleem: haar dochtertje kon maar niet in de slaap komen. Hoe ze ook haar best deed, niets mocht baten, de kleine Maria bleef wakker. Hierover nadenkend liep Anna door de velden en zag plots een bedstro-plantje staan. Ze plukte de bloempjes en deed ze allemaal in een zak. Na een tijdje waren de bloempjes verwelkt en begonnen heerlijk te geuren. Moeder Anna legde de zak als een matrasje onder haar baby en vanaf die tijd sliep de kleine Maria als een roos.
Als dank mocht het plantje vanaf dat moment lievevrouwebedstro heten.
De lezing wordt gehouden in De Korenschoof, Broeksestraat 7 in Babyloniënbroek. De entree is incl. koffie of thee vooraf 5,00 euro. Voor leden is de entree gratis. De zaal is open om 19.45 uur, de lezing start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.
U bent van harte welkom!